Veiligheid

De Pibaxa Speelplank is een natuurlijk en verantwoord geproduceerd houten speeltoestel.

Handleiding in PDF

U kunt onze handleiding ook in PDF formaat downloaden

Handleiding

Gefeliciteerd met de aankoop van een Pibaxa Speelplank. Met oog voor gemak en gebruiksvriendelijkheid bedenken en vervaardigen wij producten die oneindig speelplezier garanderen. Neem voor gebruik deze handleiding met aandacht door, zodat u op de hoogte bent van alle belangrijke zaken rondom het gebruik.

Glijplezier

KKinderen en bewegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is fantastisch om kinderen te zien spelen, rennen, klimmen en springen.
Toch is dit niet altijd mogelijk. Vooral bij slecht weer of een gebrek aan ruimte kunnen kinderen hun energie niet voldoende kwijt.
Onze missie is het stimuleren van creatief bewegingspel op plaatsen waar dit niet vanzelfsprekend is. Met de speelplank heeft u altijd een uitdagend speeltoestel binnen handbereik. Wij wensen u samen met de kinderen heel veel glijplezier toe!

Veiligheid

Het maken van een veilige, goed geconstrueerde Speelplank is geheel onze verantwoordelijkheid. Echter het veilig plaatsen en het toezicht houden bij het glijden is de verantwoordelijkheid van de gebruiker. De gebruiker dient dan ook op de hoogte te zijn van de voorschriften wat betreft de plaatsing en de hoogte die belangrijk zijn

Hoogte

Het is belangrijk om de Speelplank van de juiste hoogte af te zetten. Allereerst kiest u een stabiel object zoals bijvoorbeeld een bank, poef, tafel, stoel of vensterbank. Hou daarbij rekening met de leeftijd van uw kind.

Aanbeveling
Begin met een kind van 1 jaar voorzichtig door de Speelplank van een hoogte van +- 20 cm af te zetten. Uw kind kan op deze manier veilig kennis maken met de Speelplank. Wanneer u merkt dat uw kind vaardiger wordt kunt u de hoogte steeds aanpassen.

Waarschuwing
Wij adviseren u de Speelplank nadrukkelijk te gebruiken tot een maximale hoogte van 60 centimeter.

Begeleiding

Er zijn enorme verschillen in de ontwikkeling zichtbaar tussen kinderen! Het mooiste is als ieder kind op zijn eigen niveau kan glijden, en dan het liefst allemaal op dezelfde baan. Dit kan gemakkelijk door aanpassingen te doen aan de opstelling van de baan
(arrangement) en de manier van glijden (uitvoeringswijze). Hierbij kan het onderstaande u helpen.

Arrangement
een horizontale baan is gemakkelijker dan een schuine.

Uitvoeringswijze

 • liggend is gemakkelijker dan zittend glijden.
 • zittend is gemakkelijker dan staand.
 • zonder glijmatje is gemakkelijker dan met.
 • niet draaien is gemakkelijker dan wel draaien (kunstjes)
 • met hulp is gemakkelijker dan zonder hulp.
 • individueel is gemakkelijker dan gezamenlijk.

Denk er aan dat als u het arrangement een stap moeilijker maakt (de Speelplank van een hoger vlak) u bij de uitvoeringswijze vaak een stap terug moet doen (bijvoorbeeld eerst zonder matje glijden, of weer met hulp)

Wanneer u niet in de gelegenheid bent om de kinderen te begeleiden, zet dan de Speelplank op een hoogte waarbij ook het jongste kind er veilig vanaf kan glijden.

Mogelijkheden

Naast het glijden zijn er veel meer leuke activiteiten te bedenken op de baan:

 • Ballenbaan: alle ballen verzamelen en rollen maar!
 • Bergbeklimmen: wie kan er met blote voeten omhoog klimmen?
 • Racebaan: Welke auto komt het verst? Wie is er het eerste over de finishlijn?
 • Stuntbaan: maak van wat blokken en een boek een schans waar de auto’s overheen kunnen stunten.
 • Kegelen: Wie kan er met zijn bal de kegels om krijgen? Goed mikken en rollen maar!

Plaatsing

Het veilig glijden begint met het goed plaatsen van de baan op een stabiel vlak. Plaats de Speelplank zover mogelijk van de rand af zodat hij er nooit af kan vallen. Zorg ervoor dat de kinderen gemakkelijk op de Speelplank kunnen klimmen. Er moet een ruimte van minimaal 100 cm vrij zijn aan beide kanten van de baan en minimaal 200 cm bij het uiteinde zodat de kinderen kunnen glijden zonder zich te bezeren aan andere voorwerpen die zich in de ruimte bevinden.

Toezicht

Er moet altijd toezicht gehouden worden op de kinderen die aan het spelen zijn. Kleine kinderen kunnen niet altijd inschatten wat gevaarlijk voor hen is en doen soms dingen waar ze nog niet aan toe zijn. U als volwassene kan die kinderen wijzen op de gevaren

Aansprakelijkheid

Wij doen er alles aan om het spelen zo veilig mogelijk te maken: wij zorgen voor een goede Speelplank met duidelijke veiligheidsvoorschriften. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er ongelukken kunnen gebeuren tijdens het spelen met de Speelplank.

Productaansprakelijkheid
Volgens de wet zijn wij aansprakelijk als ons product gebreken heeft waardoor er schade ontstaat aan derden. Een product is gebrekkig als het bij normaal gebruik, voor het doel waarvoor het bestemd is, schade veroorzaakt. Wij kunnen dus niet aansprakelijk gesteld worden als een kind letsel oploopt terwijl de Speelplank geen gebreken vertoont. U als gebruiker moet zorgen voor een veilige plaatsing en voldoende toezicht en begeleiding tijdens het glijden. Bekijk de glijbaan regelmatig om eventuele defecten tijdig te ontdekken. Mocht er iets mis zijn met de baan, neem dan direct contact met ons op. Wij zullen er alles aan doen om het defect zo snel mogelijk te repareren. Eventuele reparatiekosten worden vooraf in overleg bepaald.

Contact

Indien u na het lezen van deze handleiding vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op via ons e-mailadres info@pibaxa.nl

Bijna altijd als de kleinkinderen op bezoek zijn wordt de plank wel in gebruik genomen.
Pibaxa Speelplank
5
2017-09-04T08:46:10+02:00

Jan voogt

Na enkele maanden ervaring kan ik wel zeggen dat de Glijplank bij ons een groot succes is. Bijna altijd als de kleinkinderen op bezoek zijn wordt de plank wel in gebruik genomen. Vaak om te glijden natuurlijk, maar ook voor andere zaken. Onze kleindochter heeft ontdekt dat hij prima dienst doet als toonbank en kassa om winkeltje te spelen. Met twee stoelen en de glijplank maak ik dan in een oogwenk een complete supermarkt waar van alles te koop is. Doordat de plank netjes en glad is afgewerkt raakt er niets beschadigd en door de vorm en de anti-slip rubbers blijft hij stevig liggen, ook als het bij de kassa eens wat onstuimig toegaat. Ik voorzie dat de plank ook ingezet kan worden als knutseltafel en dergelijke. Wij zijn erg tevreden en kunnen het iedereen aanraden!
super glijbaan! we hebben er veel plezier van!
Pibaxa Speelplank
5
2017-09-06T17:20:15+02:00

Paul en Marieke

super glijbaan! we hebben er veel plezier van! Onze dochter van 1,5 kan er al zelf af (met wat toezicht wel) en onze jongen van 3 kan er goed zelf vanaf en gebruikt de plank ook als brandweer roetsjbaan om gauw beneden te komen en de brand te blussen en ander fantasiespel. Voor hem zetten we de plank soms hoger (van de tafel) zodat het wat harder gaat. Wij vinden het ook ideaal op regenachtige dagen als het niet zo lekker buiten is en je toch merkt dat ze aktie willen of voor speelplezier als er andere kinderen komen spelen. We pakken de glijbaan er zo bij en hij is ook makkelijk op te bergen, bijv. achter of onder de bank. en natuurlijk glijden we zelf ook wel eens mee
Er wordt van alles mee gedaan en alle vriendjes vinden het ook geweldig!
Pibaxa Speelplank
5
2017-09-06T17:21:51+02:00

Barbara de Snoo

Hoi Pieter-Bastiaan,De glijplank bevalt goed! Hij staat altijd in de woonkamer, en de kinderen spelen er regelmatig mee. Er wordt van alles mee gedaan en alle vriendjes vinden het ook geweldig! Voor de kinderen is het fijn dat we het langste model hebben gekozen hebben, het enige nadeel voor mij is dat hij best groot en zwaar is. Ik verwacht niet dat er iets aan stuk zal gaan, want hij is erg robuust!
Al onze vriendjes- vinden dat je het allerleukste speelgoed hebt bedacht voor ons.
Pibaxa Speelplank
5
2017-09-04T08:43:09+02:00

Taco

Hallo meneer de glijplank-uitvinder, wij -Kiki, Foppe en ook al onze vriendjes- vinden dat je het allerleukste speelgoed hebt bedacht voor ons. Een binnen-glijbaan!!We kunnen er op allerlei manier vanaf en ons speelgoed ook, vooral de autootjes. Als het buiten koud of nat weer is, halen papa en mama de glijplank te voorschijn. Meestal zo tegen de tijd dat we tegen muren op dreigen te vliegen. En ook na het eten mogen we vaak nog even glijden.Het is wel jammer dat papa of mama de plank af en toe even weg zet, omdat ze moeten stofzuigen of zo. Maar dan is het extra leuk dat ‘ie de volgende keer weer op een andere plek kan worden neergezet, want het is heel leuk om soms op de gladde vloer en soms op het zachte kleed uit te komen als je onder aan de glijbaan bent.Dank je wel en veel groeten, ook van onze mama en papa.
Echt een uitvinding, vooral als het weer het niet toelaat om buiten te spelen.
Pibaxa Speelplank
5
2017-09-06T17:21:06+02:00

Barbara

Ik werk op kinderdagverblijf Tjoek-Tjoek waar wij sinds een half jaartje een glijplank hebben. Aangezien wij de verschillende leeftijden van 0-4 jaar hebben heeft Pieter-Bas ook een opstapje voor ons gemaakt waardoor ook de kleinere kinderen gebruik kunnen maken van de glijplank. De kinderen vinden het echt super en zodra ze hem zien dan willen ze glijden. Echt een uitvinding, vooral als het weer het niet toelaat om buiten te spelen. Kunnen ze even lekker de energie kwijt door te glijden. Wij zouden hem niet meer willen missen, goed idee pieter-bas!
Ik ben echt erg tevreden, solide en veilig vind ik de plank.
Pibaxa Speelplank
5
2017-09-06T17:18:29+02:00

Liza van Sonsbeek

Mijn kleinzoon is anderhalf en heeft eerst de kat uit de boom gekeken hoe ik zelf (…) maar ook allerlei pluchen aapjes, handpoppen en auto’s de plank afgingen. Daarna heeft ie uren lang alles uitgeprobeerd op 25 cm hoogte en de volgende ochtend was het geen probleem om vanaf 40 cm op zijn buik, op zijn rug en op zijn zitvlak steeds opnieuw de plank te nemen. Heel makkelijk aan de zijkant van de bank op te bergen en ook mijn kleindochter die pas drie maanden is heb ik inmiddels ingeseind dat het heerlijk spelen is bij oma. Ik ben echt erg tevreden, solide en veilig vind ik de plank. Een zeer succesvol speelgoed wat vele jaren mee zal gaan.
Auto’s ervan af, op de buik, rug, achterstevoren, het kon niet gek genoeg!
Pibaxa Speelplank
5
2017-09-04T08:45:07+02:00

Annette

Gisteren heeft Jaco zijn glijplank gekregen. Wat een succes!!! Elise herkende de plank meteen en stond te springen en te juichen: ‘Hoi, hoi, hoi, een eigen glijbaan!’ Jaco ging erop zitten en glij bewegingen maken. Echt super leuk! De hele dag zijn alle kindjes op de verjaardag zoet geweest met de glijbaan. Er zijn genoeg families die zelf een ‘echte’ glijbaan in de tuin hebben, maar daar zijn ze veel sneller op uitgekeken. De kinderen werden zelf ook steeds creatiever, een poortje maken, zodat de ander erdoorheen kan glijden, auto’s ervan af, op de buik, rug, achterstevoren, het kon niet gek genoeg! Vanmorgen heeft Jaco er ook veel mee gespeeld, we zullen vast nog heel veel plezier aan de plank beleven! Bij de volgende speelgoedmiddag neemt Elise de plank mee. (ik heb dit overlegd met haar juf, zij kende de plank al van verhalen en was erg benieuwd). Groetjes en hartelijk bedankt voor dit super idee!
5
7
Pibaxa Speelplank

Pibaxa Speelplank Klimtouw

Speelplank + Klimtouw

€ 263,-

 

Pibaxa Speelplank Klimtouw

Klimtouw

€ 18,-

 

Pibaxa Speelplank

Speelplank

€ 245,-

 

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.