Publicatie: 27/05/13

Zondag 26 mei besteedde KRO Brandpunt aandacht aan de steeds minder bewegende jeugd en de problematiek die dat met zich mee brengt. Johan Cruyff luidde de noodklok. Een hele generatie dreigt motorisch gebrekkig op te groeien. Hij reageert daarmee op een onderzoek van VeiligheidNL, waaruit blijkt dat het aantal sportblessures bij jonge kinderen (tussen 9 en 12 jaar) de afgelopen jaren schrikbarend is toegenomen.

Willem van Mechelen (hoogleraar bedrijfs- en sportgeneeskunde bij het Vumc) wil dat het kabinet in beweging komt anders wordt inactiviteit het probleem in de volksgezondheid. Volgens hem leidt inactiviteit in ons land jaarlijks tot 9.000 sterfgevallen. “Dat zijn enorme cijfers en dat vraagt om actie. We maken ons wel druk om het aantal verkeersdoden, maar dit cijfer is nog ernstiger.” Volgens Wim van Gelder (docent lichamelijke opvoeding) zijn ouders bang dat hun kind iets overkomt en zijn daardoor voorzichtig. “We creëren kasplantjes.”

Uit het onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat in 2011 meer dan 230.000 kinderen bij sport geblesseerd zijn geraakt. Zo’n 29.000 kinderen – tachtig per dag – moesten worden behandeld op een spoedeisende hulp in een ziekenhuis. Deskundigen wijten dat aan gebrekkig ontwikkelde motorische vaardigheden bij veel kinderen; rechtstreeks gevolg van bewegingsarmoede. Het aantal kinderen dat voldoet aan de zogenoemde ‘bewegingsnorm’ (minimaal een uur per dag matig actief bewegen) is tussen 2006 en 2011 bijna gehalveerd.

Bekijk de uitzending van KRO Brandpunt.
Lees het factsheet van VeiligheidNL
Artikel in Metro

(Bron: Platform bewegen en sport)

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.