Kinderen worden niet alleen te dik in Nederland door te weinig beweging, de zithouding veroorzaakt nu zelfs een bochel. De Gameboy-rug is hoe de artsen de kromme rug noemen die bij steeds meer kids te zien is. Opgroeiende kinderen zitten zo lang voorovergebogen over hun iPhone, iPad of Gameboy dat ze een vergroeiing in de rug oplopen.

“Meer dan honderd jaar geleden kregen kinderen een bochel door kinderarbeid,” zegt orthopedisch chirurg Piet van Loon in de Volkskrant. “Nu krijgen ze de bochel door verkeerde zithouding bij gebruik van de apparaten. Voor het lichaam maakt het geen verschil of je kromgebogen in de sigarenfabriek zit of urenlang boven de iPad.”

Bestel de Pibaxa Speelplank via de volgende link: BESTELLEN

Twitteren, whatsapp en gamen

Eerder al sloeg Van Loon samen met enkele collega’s alarm in het vakblad Medisch Contact. Kinderen bewegen te weinig en als ze bewegen doen ze dat verkeerd. Kinderen zitten zelfs niet eens goed. Het zijn, in de woorden van Van Loon, de zwakke ouderen van straks.

Bewegen, zoals gewoon wandelen, en een goede houding is noodzakelijk. De actieve, rechte houding die kinderen hadden door spelen, is vervangen door een passieve, gebogen houding. Tijdens het gamen, whatsapp en Twitteren duiken de kinderen ineen. De handen zitten te lang te dicht bij elkaar en het apparaat te dicht bij de ogen.

Uit een Fins MRI-onderzoek werd duidelijk dat 40% van gezonde kinderen tussen de 8 en 18 jaar heeft de rug van een 50-jarige. Als kinderen in de groei zijn, is een bochel nog te corrigeren. Maar als je kind is uitgegroeid, dan is er niets meer aan de Gameboy-rug te doen. Het gevolg is een kromme rug voor de rest van zijn leven.

Op je buik liggen en bewegen

Ouders, consultatiebureaus en schoolartsen veel alerter zijn op houdingsafwijkingen. Vanaf groep 3 moeten buktesten uitgevoerd worden om tijdig een Gameboy-rug te signaleren. Docenten lichamelijke opvoeding moeten de ontwikkelingen van de houding volgen en vastleggen. Precies zoals dat ook met de leerontwikkeling van een kind wordt gedaan.

Nee, we hoeven de iPhone, iPad en Gameboy niet weg te gooien of te verbieden. Let alleen wel goed op de houding als het kind achter het apparaat zit. Bijvoorbeeld: op de buik liggend gamen, versterkt de rugspieren. Als het kind zit, laat het rechtop zitten.

Pibaxa Speelplank Missie

 

Bestel de Pibaxa Speelplank via de volgende link: BESTELLEN

Maar vooral, laat je kinderen niet te lang achter elkaar op een apparaat spelen en zorg voor voldoende beweging. Laat je kind eens wat meer buitenspelen, spreek dat af met andere ouders. Want dat Nederlandse kinderen steeds vaker te dik worden, is ook te wijten aan de komst van games en social media en een minder actief leven.

Gelukkig zie je ook dat steeds meer kinderen het fijn vinden om in groepsverband te bewegen. Zo zie je tegenwoordig meer jongens die bij een dansgroep gaan en meisjes die voor voetbal kiezen. Probeer uit van welke sport je kind blij wordt en stimuleer dat.

(Bron: Fitterz)

 

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.